Skip to content

CDC Studio

Coppice Park

More housing developments should look like this. Clusters of homes settle into a lush landscape, rotating arrangements and permeable . boundaries providing privacy within a communal site.
Housing around a shared landscape

Communal living, set in a lush landscape of meadows & trees. Here people can be in nature. Children can play in a secure environment, safely away from vehicular movement, with shared landscape allowing communal activities to happen ad hoc.

Traditional Housing Model / Housing layout optimised for vehicles, which are prominent and part of the visual character. Linear frontage to houses and standardised roof and wall materials.
Community centered model / Exclusion of cars to the periphery promotes safety and a better-quality landscape around dwellings. Arrangement of dwellings allows immediate connection to the landscape. Shared landscape encourages community use, with discreet private areas.
Thrapston Road
Aerial location

The Brief asked for a development with a unique character, a strong emphasis on community and generous communal spaces. The design was to provide a sense of arrival and identity, a gated community without the gates, for a target market of 25-35 year olds with families.

This Land
A landscaped first approach, creating a green oasis.Working collaboratively with the landscape architect Farrer Huxley, the design aims to provide a community focussed development, with wellbeing and quality of commual space a key aspiration. Each house has a green outlook and feels part of the landscape. The house plots are defined by design and not road access.
Inspiration - Traditional barn cluster
A mix of cladding and roof materials that provide interest and variety.
To enhance the green oasis concept, clusters of houses were proposed in a pin-wheel arrangement. This enabled the dwellings to have their own identity, entrance path, aspect and private amenity spaces. It provides a balance between privacy and connectivness to the landscape.
The cluster arrangement of the houses increase privacy and a connection with nature

The cluster arrangement provided clear benefits to both the inhabitants and the neighbouring dwellings. As one moves through site, foreground and background create a collage of simple layered forms. Oblique views deter overlooking and offer wide angled views out into the landscape from dual aspects. Light and shadow cast in unique and interesting ways, each dwelling receiving sunlight at different points in the day. Trees can be selectively planted to create vistas, privacy, depth and texture to the entire site. Permeability between living space and green space with dual aspect gardens bordered with foliage.

The housing arrangement is non linear, with the patio and garden private and not overlooked by the adjacent neighbour

....each dwelling faces the green oasis, and has a private external area....

SITE OVERVIEW / The landscape-driven design had led to a generous green space, combining play, recreation, walks and ecology. The house design and material palette has been chosen to coincide with the landscape, where materials will reflect the change in seasons, and mature with age without regular ongoing maintenance.

The cladding and roof materials of the dwellings are selected from 5no materials. The concept is for each dwelling to have a matching wall and roof colour and material.

Exploded axonometric of the site
Location plan
Early concept sketch
Development site sketch
  • Client

    This Land
  • Location

    Brampton, Cambridgeshire
  • Budget

    Private
  • Design Team

    Farrer Huxley
    Northmores
    Conisbee
    TEP
    Oxbury
  • Team

    Robin Dryer, Mark Clarke, Delphine Dryer, James Howells, Ting Khu, Ana Pratas, Ciara Fitzpatrick
  • Images

    Farrer Huxley
    CDC Studio