Skip to content

CDC Studio

Gables

An irregular roof reaches out to the landscape, folding above a contemporary home. The form of an existing thatched barn is extended in kind to create a sensitive modern addition to a rural site.
The geometry of the landscape flows out from the forms of the house.

"Our architects showed just the right combination of imagination and persistence, leading to an individual home that meets all our requirements and fits beautifully into its surroundings, throughout the project, we benefitted from their attention to detail and their real interest in how we intended to live in our new home. One year on, and we are both extremely house proud.”

The Client
Existing Photo of the site with the thatch barn and Chetwyn House in the distance
Aerial Photograph with the site highlighted
Views & visibility were a key criteria during the design development
Existing section across the site
3d printed site model
Sunrise over the Gables

“For the house to have low impact on the village setting, it was essential that our design encapsulated the character of the village and the wider site. Adopting a thoroughly modern approach, the larger part of the new house was set back to retain existing views of the thatched barn from the village road and kept deliberately low in height to accommodate the immediate neighbours' views. This resulted in the low-lying folding glazed volumes.”

Delphine Dryer, CCD Studio
Kitchen at the heart of the house.

" CDC studio have specified our products on multiple projects, most recently Gables in Cambridgeshire. Their drive, attention to detail and enthusiasm toward their projects and clients are second to none. This shines through and is reflected in the quality of the end project. " More info on product

Glazing Vision - Supplier
Main bathroom
Slot window with folding shutter.
Site Plan
Detail - Timber framed mezzanine floor meeting insitu concrete wall
Construction Sequence 1 : Concrete slab and shear walls
The four gables to the house.
  • Client

    Private
  • Location

    Cambridgeshire
  • Budget

    Private
  • Design Team

    MHA Structural Design
    Henry Riley
    Hoare lea
    AFP
  • Contractor

    PB Doyle
  • Team

    Robin Dryer, Mark Clarke, Delphine Dryer, Sam Greaves, Alasdair Ferguson, Hannah Verner, Molly Blackwell, Alicia Pell
  • Photographs

    Hufton + Crow
    CDC Studio